De kasteeltuinen gaan weer open

De meeste kastelen en kasteeltuinen openen weer hun poorten voor het publiek. En dat is goed nieuws want de afgelopen maanden hebben veel tuinbazen en vrijwilligers in alle rust kunnen werken, waardoor de tuinen er momenteel op hun mooist bij liggen! Paden zijn geharkt, gazons zijn gemaaid en de bomen staan weer vol in het frisgroene blad: kortom het grote genieten kan beginnen! Hier onze top tien van niet te missen kasteeltuinen (in willekeurige volgorde).

De tuinen van Het Loo

Zicht op de tuinen bij het Paleis het Loo in Apeldoorn (J.A. de Roo / CC BY-SA 3.0 NL)

De tuinen van Paleis Het Loo bij Apeldoorn, wie kent ze niet? In de 17e eeuw aangelegd in opdracht van Stadhouder-koning Willem III en Koningin Mary II van Engeland, de eeuwen daarna (volgens de toen geldende mode) veranderd in een Engelse landschapstuin, maar nog niet zo lang geleden weer glorieus teruggebracht in laat-zeventiende eeuwse stijl: symmetrisch met veel parterres, indrukwekkende fonteinen en historische beplanting. Net als de tuinen van Willems grote opponent Lodewijk XIV bij Versailles had ook deze tuin als voornaamste doel om gasten te imponeren en koninklijke waardigheid uit te stralen. En imponeren doet deze tuin zeker! Ga maar eens op de colonnade staan aan het einde van de tuin en kijk uit over de enorme vakken met barokke buxushagen, een schitterend gezicht!

Spectaculair uitzicht vanaf de colonnade

De stallen en paleistuinen zijn vanaf 1 juni weer open. Het is vanaf 21 mei mogelijk om tickets te kopen in de ticketshop. Het paleis is gesloten tot medio 2021 vanwege Vernieuwing & Verbouwing.

De tuinen van Kasteel de Haar

Kasteel de Haar (bertknot from scarborough, australia / CC BY-SA)

De siertuinen en het 55 hectare grote park bij Kasteel de Haar zijn goed voor uren wandelplezier. De tuinen zijn aangelegd toen de kasteelruïne in opdracht van baron Etienne van Zuylen van Nijvelt weer werd opgebouwd door architect Pierre Cuypers (bekend van o.a. het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam), eind 19de eeuw. Tuinarchitect Hendrik Copijn was belast met het inrichten van het Engelse landschapspark en de Franse stijltuinen rond het hoofdgebouw. Om het park direct een volgroeid uiterlijk te geven werden uit de hele provincie volwassen bomen naar het kasteelpark getransporteerd, een enorme operatie in die tijd. Bijzonder is de Rozentuin, met het monument ter herinnering aan de oudste zoon van de baron, die in 1912 op 24-jarige leeftijd bij een auto-ongeluk in Rumst bij Antwerpen om het leven kwam.

Voor een bezoek is kopen van tickets en het reserveren van een tijdslot uitsluitend mogelijk via de online ticketshop. Het kasteel blijft voorlopig dicht.

Het kasteelpark van Gaasbeek

Kasteel van Gaasbeek (Wouter Hagens / CC BY-SA)

Het Kasteel van Gaasbeek (B) ligt middenin een uitgestrekt park (49 hectare) dat reeds in de zeventiende eeuw werd aangelegd. Indrukwekkende lanen en kleine wandelpaden wisselen elkaar af. Uniek zijn de misschien wel hoogste beuken van heel België. Al wandelend in het park ontdek je diverse gebouwen die historisch met het kasteel verbonden zijn: de barokke Sint-Gertrudiskapel, het barokpaviljoen met zijn unieke stucplafond, de neogotische schuur, het achthoekig paviljoen of kruithuis, de classicistische triomfboog, die opgericht werd ter ere van Napoleon, en de voormalige conciërgewoning (nu brasserie Graaf van Egmond). Verder omvat het domein drie grote vijvers. Een gedroomde plek voor onthaasting!

Het park is van 1 april tot 31 oktober dagelijks open van 8u tot 20u, van 1 november tot 31 maart dagelijks van 8u tot 17u en wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. Meer info: www.kasteelvangaasbeek.be

Kasteeltuinen van Arcen

Entree van de Kasteeltuinen Arcen (Tuxyso / Wikimedia Commons)

Kasteeltuinen Arcen, gelegen in het pittoreske dorpje Arcen in de prachtige Maasduinen van Noord-Limburg, is een van de meest veelzijdige bloemen- en plantenparken van Europa. De ruim opgezette stijltuinen rond het 17de eeuwse kasteel bieden een zinnenprikkelende diversiteit aan vormen, kleuren en stijlen. Het paradepaardje van het park is het barokke Rosarium met maar liefst 10 gethematiseerde rozenkamers en meer dan 8.000 rozenstruiken. Slenterend door het Bamboebos en de Oosterse Watertuin waan je je in Zuidoost Azië. De subtropische kas Casa Verde is beplant met onder andere vijgenbomen, palmen en cactussen. Ook zijn er kleinere gethematiseerde tuinen zoals de Italiaanse tuin, de Acertuin of de Moes- & Groentetuin.

Vanaf vrijdag 29 mei 2020 zijn gasten weer welkom in het park, vooraf een ticket kopen via de online ticketshop is verplicht.

Park Rosendael

De schelpengalerij van Rosendael (Bernd Huffziger / CC BY-SA)

Landgoed Rosendael ligt op een van de allermooiste plekken van Nederland: de Veluwezoom nabij Arnhem. Dit bosrijke gebied leent zich uitstekend voor een wandel- en fietsvakantie, waarbij een van de hoogtepunten ongetwijfeld een bezoek aan het park bij Kasteel Rosendael zal zijn. De kasteeltuin is aangelegd op de flank van de stuwwal waardoor er gebruik kon worden gemaakt van natuurlijk verval en stromend water. In het waterrijke park bij het kasteel bevinden zich de beroemde ‘bedriegertjes’: een schelpengalerij met in de grond verborgen fonteintjes die onverwacht aan- en uitgaan en zo de bezoekers natspuiten. Het was tot ver in de 20e eeuw een geliefde bestemming voor schoolreisjes. En nog steeds zijn de bedriegertjes een bezoek aan Rosendael meer dan waard!

Landgoed Rosendael is als wandelpark te bezoeken van dinsdag t/m zondag tussen 11.00 en 17.00 uur. Meer info op rosendael.glk.nl

De tuinen van Twickel

De oranjerie van Landgoed Twickel (Yhoitink / CC BY-SA 3.0 NL )

Het beroemde Kasteel Twickel in de provincie Overijssel wordt omringd door een indrukwekkend parklandschap met veel oude bomen, natuurlijke weides en vijverpartijen. Bij het kasteel is een formele tuin met ruim bemeten oranjerie waar in de winter nog steeds de palmen en citrusplanten worden beschermd tegen de kou. Het park is een mooi voorbeeld van de Engelse landschapsstijl, met spiegelvijvers, groene weiden en rododendrongroepen. De mooie landgoedwinkel en de naastgelegen kwekerij De Border (met een groot assortiment tuinrozen) maken een bezoek aan dit landgoed compleet!

Bezoekerscentrum | Landgoedwinkel, Tuinen & Park en moestuin zijn vanaf woensdag 13 mei open. Tickets en info via twickel.nl

Plantentuin Meise

De Bolatkas in het Herbetum van Meise (Rudi Devuyst / CC BY-SA )

Op 3 km van het Brusselse ‘Atomium‘ (B) ligt de Plantentuin Meise: de nationale plantentuin van België met wel 18.000 in- en uitheemse soorten. Het 92 hectare grote park is gesitueerd rond het 12de eeuwse Kasteel van Bouchout, dat een belangrijke rol speelde bij het ontstaan van het hertogdom Brabant. De plantentuin is opgericht in 1797, ruim dertig jaar voor de stichting van de natie België. Alleen al voor de talrijke tuinen en arboreta, waaronder de tuin met geneeskrachtige planten, een sfeervol rododendronbos en een eikenverzameling van meer dan 160 soorten eikenbomen, zou je een keer de Plantentuin Meise moeten bezoeken. Maar het meest indrukwekkend is misschien wel het Plantenpaleis, een kassencomplex met dertien publiek toegankelijke broeikassen, waar zeer zeldzame plantensoorten van over de gehele wereld zijn samengebracht in een indrukwekkende setting. Een must voor de liefhebber van botanische tuinen!

Plantentuin Meise is vanaf 8 mei open op vertoon van vooraf gereserveerd e-ticket dat je toegang geeft binnen een tijdslot. Het ticket geeft toegang tot twee uitgestippelde wandelingen; Klik hier voor meer info.

Kasteel Keukenhof

Vooraanzicht van Kasteel Keukenhof (Faasrobert / CC BY-SA)

De bloemententoonstelling Keukenhof bij Lisse is een wereldberoemde attractie die in het voorjaar bijna een miljoen toeristen ontvangt. Maar wist je dat het naastgelegen Kasteel Keukenhof, waar de bloemententoonstelling haar naam aan ontleent, ook een prachtige tuin herbergt? Het mooie is: de toegang tot het kasteelpark is gratis! Zoals zoveel kasteelparken en -tuinen is ook de tuin rond Kasteel Keukenhof in de 19de eeuw onder handen genomen door de tuinarchitecten Zocher (vader en zoon). Recent heeft tuinontwerper Michael van Gessel delen van het park opnieuw ingericht. In de beeldentuin tref je veel sculpturen aan van de prijswinnende Amerikaanse kunstenaar Paul Kubic.

De toegang tot het landgoed en het parkeren is gratis. Meer informatie op kasteelkeukenhof.nl

Park Beervelde

De villa in het midden van Park Beervelde, tijdens de Tuindagen (DimiTalen / CC0 )

Park Beervelde nabij Gent is bekend van de jaarlijkse Tuindagen van Beervelde. Het 25ha grote kasteelpark werd in 1873 ontworpen en aangelegd in Engelse landschapsstijl. De opdrachtgevers, de Graven de Kerchove de Denterghem, wilden met het park een showtuin ontwikkelen waarmee de toen nog prille Gentse sierteelt hun bloemen en planten in de etalage konden zetten. Tot op de dag van vandaag is het domein nog steeds in handen van dezelfde familie en wordt het park het hele jaar door onderhouden voor de internationaal gerenommeerde Tuindagen van Beervelde die er half mei en half oktober plaatsvinden en tevens heel geliefd bij jonge koppels met trouwplannen, op zoek naar een sprookjesachtige omgeving voor hun huwelijksfeest.

Ook buiten de Tuindagen van Beervelde is het park te bezoeken. Wel vraagt de eigenaar om je aan te melden, op zijn minst de eerste keer. Dit kan telefonisch +32 (0)9 356 81 82, via mail rdk@parkvanbeervelde.be of door binnen te springen op het secretariaat (binnenplein koetshuis, trapjes op). Meer info op www.parkvanbeervelde.be

Kasteel Amerongen en Landgoed Zuylestein

Rozen voor de oranjerie van Kasteel Amerongen (©Sander Louis/Kastelen en Tuinen)

Omdat ze zo dicht bij elkaar liggen en zeker op tuingebied complementair zijn passen de tuin van Kasteel Amerongen en de moestuin van Landgoed Zuylestein zeker ook in dit rijtje. Beide tuinen zijn oorspronkelijk aangelegd in de 17de eeuw. Wat de tuin van Kasteel Amerongen aantrekkelijk maakt is o.a. de boventuin met prachtige borders, rozenprielen, een ‘Vier Seizoenentuin’, ontworpen door Jacqueline van der Kloet, en een eeuwenoude berceau. Bijzonder is ook de ‘Makke Janne’: een reusachtige tamme kastanje, waaronder de laatste Duitse Keizer als banneling talloze boomstronken tot haardhout heeft gezaagd. Op Landgoed Zuylestein stond tot 1945 een elegant slot dat helaas door de geallieerden is verwoest. De oude moestuin van prins Frederik Hendrik van Oranje Nassau en diens (bastaard) nazaten wordt de laatste decennia volgens 17de eeuwse tekeningen geheel in oude glorie hersteld. Je kunt er verse groenten en vlees van de in het bos scharrelende bosvarkens kopen. Tip: bij restaurant Nassau Zuylestein, in het stijlvolle poortgebouw van het landgoed, word je verwend met heerlijke gerechten, voornamelijk bereid met producten van het landgoed.

Meer informatie en tickets voor Kasteel Amerongen op www.kasteelamerongen.nl. Alles over Landgoed Zuylestein vind je op www.landgoed-zuylestein.nl.

Staat jouw favoriete kasteeltuin niet in de lijst? Laat het ons weten via mail of via Facebook

TuinTuin