Van 12 december 2020 tot en met 28 februari 2021 kunnen bezoekers van Rijksmuseum Muiderslot met het thema ‘Winterkasteel’ het winterse leven op een kasteel van vroeger ervaren.

Ongemakken en vermaak

Bewoners van het kasteel zaten ’s winters vaak letterlijk gevangen, het leven keerde zich naar binnen in de wintermaanden. Dat zorgde voor veel ongemakken: hoe kwamen mensen aan hun basisbehoeften als warmte, licht, water en voedsel? De donkere dagen dwongen de bewoners ook om vermaak te zoeken dat hen afleidde van de kou: winterse verhalen, goede gesprekken of spelletjes rond het haardvuur. Met een beetje geluk kon er worden geschaatst op de slotgracht. Hopelijk gaat dat ook weer eens gebeuren in de winter van 2020-2021.

J.A. Beerstraaten-Het Muiderslot in de winter (National Gallery, Londen)

Zintuigelijk beleven

De bezoekers van nu kunnen de winters van vroeger met verschillende zintuigen beleven. Loop rond over de sfeervol verlichte binnenplaats, neem een audiotour en een dekentje mee, luister naar verhalen of muziek, ruik de gedroogde kruiden, proef echte winterse kost, warm je bij een knapperend vuurtje of speel ouderwetse spelletjes op de spelletjeszolder.

Specerijen in de slotkeuken (foto: Muiderslot/Marina Kemp)

Aan feest geen gebrek

In de Ridderzaal van het Muiderslot is speciale aandacht voor winterse feesten en bijbehorende luxe spijzen. De tafels zijn feestelijk gedekt met fraai porselein, luxe pasteien en prachtig versierde slingers van groen blad met fruit, takjes, blaadjes, kruiden en bloemen.

De Muiderkring

Extra activiteiten tijdens schoolvakanties

In de kerst- en voorjaarsvakantie zijn er elke dag creatieve workshops. Ook worden er regelmatig winterse verhalen voorgelezen en is er muziek en theater. Op 15 en 16 december 2020 staat de beroemde Christmas Carol van Charles Dickens op het programma. Ook is er op 17 december een kerstconcert van het Ierse trio Merain. Uiteraard gaan deze voorstellingen alleen door als de coronamaatregelen het toelaten. Raadpleeg voor je bezoek altijd even de agenda op muiderslot.nl voor extra activiteiten.

Bezoekersinformatie
Rijksmuseum Muiderslot is in de wintermaanden open van dinsdag t/m zondag open van 10.00 tot 17.00 uur. In de kerst- en voorjaarsvakantie ook open op maandagen én op alle feestdagen van 10.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.muiderslot.nl

TuinTuin