Hoe stonden ex-keizer Wilhelm II en zijn familieleden in het Interbellum tegenover het opkomende nationaalsocialisme? Hebben zij de nationaalsocialisten geholpen bij het veroveren van de macht? Deze vragen staan centraal in de nieuwe publicatie ‘De keizer en het Derde Rijk’, die op 1 oktober in Huis Doorn – het voormalige toevluchtsoord van de ex-keizer – is gepresenteerd.

Hoop op terugkeer op de troon

De publicatie geeft voor het eerst een overzicht van de positie die verschillende leden van de familie Hohenzollern tussen de twee wereldoorlogen innemen ten opzichte van de ‘nieuwe’ nazi-machthebbers. Ex-keizer Wilhelm II, zijn tweede echtgenote prinses Hermine, kroonprins Wilhelm en zijn echtgenote Cecilie, de vierde zoon prins August Wilhelm en kleinzoon prins Louis Ferdinand; allemaal onderhouden zij contacten met monarchistische, nationalistische kringen in het republikeinse Duitsland van vóór 1933.

Cover van de publicatie 'De keizer en het Derde Rijk'
Cover van de publicatie ‘De keizer en het Derde Rijk’

De voormalige keizerlijke familie is gevoelig voor de gedachte dat samenwerking met Hitler en diens handlangers hen weer aan de macht zou kunnen brengen. Heeft hun aanvankelijke toenadering uitsluitend te maken met deze hoop op een terugkeer op de troon of is deze (ook) ideologisch gemotiveerd? In de nieuwe publicatie geven drie historici antwoord op deze complexe vraag. De publicatie is het resultaat van een samenwerking tussen de Universiteit Utrecht en Museum Huis Doorn.

Op het militair ereveld Grebbeberg legt Wilhelm II op 17 juni 1940 een krans voor de omgekomen Duitse en Nederlandse soldaten, Collectie Huis Doorn

Museum Huis Doorn

Museum Huis Doorn is het voormalige ballingsoord van de laatste Duitse keizer Wilhelm II. Naast de keizerlijke pracht en praal die het museum toont, is het museum ook een plek waar verhalen moeten worden verteld die in de interieurs niet direct zichtbaar zijn; verhalen over de Eerste Wereldoorlog, over de hoop van de voormalige keizerlijke familie om na 1918 terug te keren op de troon en over de contacten die zij daarvoor legden met de nationaalsocialistische machthebbers.Vanaf 2 oktober is in het museum de tentoonstelling ´De keizer en het Derde Rijk. De familie Hohenzollern en het nationaalsocialisme´ te zien.

Rijkskanselier Adolf Hitler en kroonprins Wilhelm van Pruisen in gesprek in 1933. Rechts op de voorgrond Hermann Goering. (Bundesarchiv, Bild 102-14437 / Georg Pahl / CC-BY-SA 3.0 / CC BY-SA 3.0 DE)

Bezoek de tentoonstelling ‘De Keizer en het Derde Rijk’ in museum Huis Doorn. Ga naar de website voor tickets: www.huisdoorn.nl

TuinTuin
,